Deixa'ns un missatge vet24@vet24.es

blog-1

La gestació i el part en la gossa

La gestació en la especie canina dura aproximadament 60 dies (2 mesos).


La gestació en la especie canina dura aproximadament 60 dies (2 mesos).

A partir de les 3 setmanes de la munta es pot confirmar la gestació realitzant una ecografia a l’animal. 

Un mes abans de parir s’hauria de vacunar i desparassitar a la mare per assegurar-nos que quan arribin els cadells la seva salut estigui al 100%, i així assegurar-nos que la seva llet tindrà una quantitat d’anticossos ideal per protegir als petits. 

Durant la gestació i la lactancia la mare haurá de menjar una dieta especifica per així evitar problemes en el desenvolupament dels cadells, el part i la lactancia.


Una setmana abans de sortir de comptes es molt recomanable realitzar una radiografia abdominal (no comporta cap risc pels cadells ni per la mare) per tal de saber quants cadells han de néixer i poder controlar el part. 

Per saber quin serà el dia del part ens ajudarem amb les mesures i els calculs realitzats en la ecografia. En els moments proxims heu de mesurar la temperatura rectal cada dia a partir del dia 55. Entre 12 i 24h abans de parir la temperatura corporal de la mare baixa fins a 37ºC. 

Necessitarà una zona càlida, tranquil·la amb trossos de diari o alguna manta, és normal que tingui comportament de fer niu, trencant els diaris i rascant el terra. Uns 15 dies abans de sortir de comptes se l’ha d’acostumar a dormir i menar en aquest zona per tal que la utilitzi arribat el moment. 

En la majoria de part no cal que fem res, només que observem sense estressar la nostra gossa. La primera fase del part pot durar més de 24h, la gossa  estarà més nerviosa, tindrà llet a les mames i pot ser que no vulgui menjar. 

Quan es trenquen aigües es quan comença la fase expulsiva del part.

Això passa quan el primer cadell s’introdueix al coll de l’úter. Es produeix una pèrdua de líquid viscós i groguenc. En 3 hores des d’aquest moment hauria de néixer el primer cadell, sinó podria morir. 

A partir del segon cadell normalment ja surten més despresa, ja que la via de part ja està totalment dilatada. És normal que alguns cadells surtin en posició podàlica (amb la part posterior primer).

La mare talla amb les dents el sac amniòtic i el cordó umbilical, també neteja al cadell per eixugar-lo i revitalitzar-lo. 

Avisa’ns el més aviat possible si: 

- La gestació dura més de 65 dies 

- La teva gossa te pèrdues sanguinolentes durant la gestació. 

- La teva gossa fa esforços (contraccions) des de fa més de 2h i no veus sortir cap cadell 

- Fa més de ½ q veus un cadell però no l’acaba d’expulsar 

- Fa més de 2 hores que ha nascut un cadell i encara no ha nascut el següent i la gossa està nerviosa, molesta i no fa cas dels petits. 

- La gossa està molt cansada, ja no fa contraccions i encara falten cadells per sortir

Les cookies propies i de tercers ens permeten millorar els nostres serveis. En navegar pel nostre web, esteu acceptant l'ús que en fem d'aquestes. OK | Més informació