Deixa'ns un missatge vet24@vet24.es

blog-1

Diabetis canina i felina


La diabetis mellitus és una malatia endocrina freqüent en gossos i gats, caracteritzada per una hiperglucèmia persistent. Existeixen diferents tipus de diabetis amb diferents tractaments i pronòstics.

La diabetis tipus I o insulinodependent (DMID) es produeix per una destrucció de les cèl·lules β pancreàtiques, i per tant la incapacitat de produir insulina, és la diabetis més freqüent en el gos.

La diabetis tipus II (que pot ser insulinodependent o no) es caracteritza per una hiperglucèmia i una resistència a la insulina, però es preserva una certa capacitat de secreció d’insulina, i pot ser reversible, és freqüent en el gat però molt rara en el gos.

En gats és la segona patologia endocrina més freqüent després de l'hipertiroidisme, i la observem sobretot en gats mascles de més de 8 anys. En gossos s'observa a també a partir dels 7-9 anys i és més freqüent en femelles no castrades, ja que les hormores afavoreixen la resistència a la insulina durant el diestre.

Existeixen algunes races amb certa predisposició i la obesitat es un factor de risc molt important, aumentant la probabilitat de patir diabetis de manera clara.

Entre els signes clínics més freqüents que podem observar hi ha la poliuria, polidipsia, polifagia i pèrdua de pes tot i tenir més gana. Si sospitem que un pacient pot patir diabetis caldrà fer analítiques sanguínies i d'orina per diagnosticar-la. 

Un dels factors claus en el tractament d'aquesta patologia és un bon control de la dieta, a més en la majoria dels casos es necessària també l'administració de insulina. 

L'objectiu del tractament és aconseguir estabilitzar la patologia, aconseguint una bona qualitat de vida (al eliminar els signes clínics) i evitant les complicacions com hipoglicèmies o cetoacidosi metabòlica. Aconseguir la remissió de la patologia és molt complicat, però si es diagnostica en fases incial podem aconseguir-ho en un 90% dels gats.

Controlar els factors de risc ens ajudarà molt en el seu tractamente (sobrepès, esterilització de gosses...etcetc), a vegades si hi ha patologies subjacents també haurem de tractar-les per aconseguir un bon control. 

Un dels punts claus en el tractament i control de la diabetes son les revisions periòdiques que ens permeten anar ajustant les dosis de fàrmacs necessàries i resolent el dubtes sobre el maneig a casa que puguin sorgir.

 

 

Si us ha agradat aquesta entrada al nostre blog compartiu-la clickant AQUI

Les cookies propies i de tercers ens permeten millorar els nostres serveis. En navegar pel nostre web, esteu acceptant l'ús que en fem d'aquestes. OK | Més informació