Deixa'ns un missatge vet24@vet24.es

blog-1

INICI A L'OBEDIÈNCIA BÀSICA


Aquests dies de confinament gaudirem d’una gran quantitat de temps lliure. És el millor moment per millorar la comunicació amb el nostre animal.  En aquesta publicació us guiarem perquè aconseguiu realitzar la millor obediència bàsica a casa!

Perquè serveix treballar la obediència bàsica amb el meu animal? Quins beneficis en treurem?

Quan realitzem exercicis de obediència treballem la comunicació amb el nostre animal. Es un moment en el que aprenem, a través del joc i els exercicis, a demanar-li el que volem i a interpretar les seves reaccions.  Aprendre a comunicar-nos millorarà la vinculació entre nosaltres i ens ajudarà a estrènyer llaços i a crear un dia a dia més agradable per als dos

Imagines poder passejar tranquil·lament sabent que el teu gos sempre vindrà a la primera crida? Poder aconseguir que estigui tranquil a casa mentre tenim visites o que esperi tranquil·lament al seu lloc a l’hora de dinar?

Aquest és el moment idoni per iniciar-nos a la obediència,  ja que l’ambient que proporciona el confinament a casa ens ajudarà a perfeccionar la primera etapa de l’exercici.

Com ensenyem un nou comportament? (modelatge, senyal verbal, fluidesa)

  1. Decidim exactament quin comportament desitgem ensenyar
  2. Sense dir res, guiem al gos al comportament que desitgem
  3. Per realitzar aquest pas agafarem un premi que li agradi lo suficient, i amb la mà tancada davant el seu morro, guiarem els seus moviments
  4. Marquem el comportament correcte amb la senyal verbal (menjar + senyal verbal )
  5. Just quant el moviment s’acosti al desitjat, premiarem i reforçarem verbalment amb un “Molt bé!”.
  6. Modelem el comportament fins la qualitat final
  7. Afegim una senyal verbal. La senyal serà el nom que posarem al comportament “seu” ”quiet” ”terra”. Sempre intentarem que siguin paraules poc utilitzades en el nostre dia a dia.
  8. Desenvoluparem la fluïdesa i la intensitat realitzant-les en les diferents etapes de l’aprenentatge.

Les etapes de l'aprenentatge  per a cada nou comportament es determinen en funció de les distraccions que pugui rebre el gos en el moment de l'exercici. Per exemple de menys a més distraccions: a casa, al portal sense ningú, a  casa amb convidats, al portal amb veïns, en un lloc tranquil a l'exterior, enmig del parc a l'hora punta...

Cada cop que saltem d’etapa d’aprenentatge hem de tornar a aplicar de nou tot el procés d’aprenentatge (modelatge, afegiment de la senyal verbal i fluïdesa). Cal obtenir la resposta màxima abans de passar a la següent etapa, només d’aquesta forma aconseguirem que la conducta s’adquireixi en el repertori conductual de l´animal, i per tant sigui un comportament amb un 100x100 fiabilitat.

Com entreguem el premi?

El premi s’entrega amb la mà oberta per evitar pessics involuntaris amb les dents per part del gos.

Com organitzar una sessió a casa?

- Sessions curtes i amb suficients descansos entre elles.

- La senyal es donarà una sola vegada.

- Deixarem temps suficient per que el gos pensi i actuï.

- Guardarem una actitud positiva encara que no obtinguem el resultat desitjat durant la sessió.

Durant les sessions estarem atents a la motivació de l’animal. Quan el gos es mostri desmotivat per l’exercici pararem la sessió i continuarem en un altre moment del dia.

Intentarem que les sessions siguin curtes ( màx. 10min ) i, si podem, en farem varies durant el dia.

 

El més important durant l’entrenament és que els dos ens ho passem bé!

 

Comencem la pràctica pas per pas!

Seu

Ens posarem davant de l'animal i modelem el comportament fins que l'animal s'assegui (mantindrem la mà tancada amb el premi davant el morro, creant amb el nostre moviment la tendència a tirar el cap amunt i enrere).

Comencem amb un nivell d'exigència baix, la simple intenció de la conducta desitjada ja serà premiada (en el moment en que l’animal baixi una mica el cul, obrirem immediatament la mà, premiant just en el moment del moviment)

Poc a poc incrementarem el nivell d’exigència, premiarem de la mateixa forma acostant-nos cada cop més a la conducta final.

Repetirem varies vegades l’exercici fins que l’animal relacioni el reforç amb la conducta desitjada. Repetirem fins que l’acció es realitzi per inèrcia , ho sabrem perquè el gos estarà molt atent a nosaltres i realitzarà l’acció de forma correcta diversos cops seguits .

Quan l’acció es realitzi per inèrcia, afegim la senyal verbal i poc a poc eliminarem el gest amb la mà . Per eliminar el gest de guia amb la mà esperarem a que l'animal hagi entès molt bé el que estem treballant. Tots els processos es faran de forma molt gradual, si al retirar la nostra mà, l'animal s’aixeca es que hem corregut massa.

Seguirem aquest procés respectant les etapes del aprenentatge i incrementant el nivell d’exigència molt gradualment dins de la mateixa etapa.

Quant en aquesta etapa el nivell d’exigència de part nostre i la resposta de l’animal siguin d’un 100%, passarem a la següent etapa.

Terra

Ens posem davant del gos, li demanem el "SEU" i modelem el comportament fins que el gos s’estiri a terra (posarem la mà amb el premi davant el gos i baixarem la mà a terra per tal d'aconseguir que s'estiri a terra).

Quan aquesta acció es realitzi per inèrcia, afegirem la senyal verbal i poc a poc anirem eliminant el gest i el substituirem per la senyal verbal.

Recorda que per al “terra” hauràs d’anar canviant la posició del cos a mesura que introdueixes la senyal. Un cop introduïm la senyal comencem a retirar la senyal del braç i premiem només quan el gos està totalment estirat a terra.

Vine

Amb ajuda d´algú que l’aguanti, ens posicionarem a un metre del gos.

El cridarem, i a la seva arribada el premiem.

Incrementarem la distància i repetirem el procés.

Seguirem aquest procés respectant les etapes de l’aprenentatge i incrementant el nivell d’exigència molt gradualment. Quan en aquella etapa el nivell d’exigència per la nostra part, i la resposta del gos siguin el 100%, passarem a la següent etapa.

Al teu lloc

Modelarem la conducta incitant al gos a anar al lloc que haguem escollit

Posem un premi en aquell lloc escollit a la vista de l’animal, quan el gos  s’acosti al lloc indicat el reforcem verbalment amb un “molt be!”i el premiem. Tornarem a repetir la seqüència fins que el gos gradualment s’acosti cada cop més al lloc escollit.

Per que el gos surti del lloc i puguem tornar a repetir la seqüència el premiarem fora del lloc escollit, per exemple tirem el premi al mig de la sala.

Quan la resposta sigui immediata (cada cop que posem el premi allà, ell hi pugi directament) introduïm la senyal “al teu lloc” i premiem quan el gos hi arribi.

Tornarem a tirar un premi fora per que surti de la zona i repetirem la seqüència, afegint-hi la senyal verbal des de el principi.

Quan la resposta sigui la correcta premiarem en el lloc escollit. Quan la resposta no sigui la correcta no premiarem, però no castigarem.

Augmentarem el nivell d’exigència de forma molt progressiva.

 

Recordeu:

Sessions curtes i amb suficients descansos entre elles.

La senyal es donarà una sola vegada.

Deixarem temps suficient per que el gos pensi i actuï.

Guardarem una actitud positiva encara que no obtinguem el resultat desitjat durant la sessió.

El més important és que els dos ens ho passem bé!

 

Esperem que amb aquests exercicis estigueu tots més entretinguts! Intentarem fer una propera entrega en uns dies. Quedeu-vos a casa i cuideu.vos!

Si us ha agradat aquest article recordeu que podeu compartir-lo a les vostres xarxes

Les cookies propies i de tercers ens permeten millorar els nostres serveis. En navegar pel nostre web, esteu acceptant l'ús que en fem d'aquestes. OK | Més informació