Deixa'ns un missatge vet24@vet24.es

blog-1

Fòbia a petards i trons


Estadísticament el 50% dels gossos tenen por o fòbia als sorolls forts com petards o trons. Ho poden expressar amb reaccions que van des d’una lleugera intranquil·litat a una autèntica reacció de pànic amb tremolors, panteix i gemecs intensos que afecten a la seva qualitat de vida.

Per tractar les pors i fòbies haurem de seguir un tractament de dessensibilització amb l’ajuda d’un professional. Aquest procés és llarg i no es pot realitzar només uns quants dies abans de l’arribada de Sant Joan.

Si ja no hi som a temps, aquí us deixarem uns petits consells i tècniques que podeu utilitzar en aquests dies, per suavitzar el mal tràngol i sobretot no potenciar inconscientment la por intentant tranquil·litzar-los.

Què hem de fer aquest dies:

 • Si podem, evitarem que l’animal es quedi sol a casa la nit de Sant Joan
 • No evitarem el seu contacte. Si el gos s’acosta a nosaltres o ens segueix el deixarem fer. 
 • El traurem a passejar lligat abans de la hora de la pirotècnia
 • Adequarem una “zona de seguretat” on pugui amagar-se . No l’obligarem a entrar a la <>, però si hi accedeix voluntàriament podem quedar-nos en aquella habitació amb ell, sempre recordant no reforçar la por
 • Baixarem persianes i tancarem finestres per esmorteir el soroll
 • Actuarem amb normalitat i no estarem nerviosos
 • Acariciarem quan no mostri por i estigui tranquil
 • Si està relaxat  premiarem la conducta de calma.
 • En cas que l’animal tingui una resposta exagerada parlarem amb el veterinari amb antelació sobre les opcions de tractament amb medicació.

Com creem una “zona de seguretat”?

Aquest serà el pas més important per que el gos se senti més segur i protegit.

Si el nostre gos ja té un lloc on acostuma amagar-se dins de la casa (exemple: sota el llit, etc.) aprofitaríem aquesta zona, seleccionada per ell mateix, per crear el seu espai de seguretat.

Sinó el te l'haurem de crear, per exemple amb un transportí amb la porta oberta. Crearem aquest espai uns dies abans del dia conflictiu per que el gos sàpiga on pot anar a amagar-se. Escollirem un lloc dins de casa nostra on els sorolls de l’exterior se sentin una mica menys.

Omplirem aquest espai de reforços positius (exemple: joguines que li agradin, premis, etc.) , tancarem les persianes per que el so de la pirotècnia no entri tant fort, podem posar una música suau per camuflar el soroll dels petards i inclús tapar el transportí amb llençols o mantes per que quedi més aïllat del soroll.

És molt important que tinguem en compte la ventilació de la habitació i de la zona per evitar elevades temperatures i humitat. Si hi fa molta calor, per que no podem obrir les finestres pel soroll, podem posar un petit ventilador per refrescar l’estança.  

Què NO hem de fer aquests dies:

La nostra primera reacció davant una conducta de por és consolar-lo. Aquesta reacció feta amb la millor de les intencions, reforça la conducta de por empitjorant la situació, ja que aconsegueixen de nosaltres un estímul positiu  (amb carícies o paraules). Intentarem d’ara en endavant no reforçar la por, de la següent manera:

 • No estarem a sobre l’animal constantment
 • No intentarem relaxar-lo o compadir-lo verbalment (exemple: però si no passa res Boby!)
 • No l’acariciarem ni l'agafarem en braços
 • No ens enfadarem amb ell, ni castigarem, encara que bordi o estigui nerviós
 • No durem el gos deslligat durant els dies de pirotècnia (podria espantar-se i fugir)
 • Si el gos no vol sortir al carrer, no l’obligarem. Posarem una zona a la casa amb diaris a on ens molesti menys que miccions i defequi

Tipus de tractament de la por o fòbia:

Segons el grau de por que pateixi pot ser necessari afegir algun tractament a més de les pautes pal·liatives. El veterinari us recomanarà el millor tractament a seguir.

 1. Tractament comportamental: millora de la resposta de por a través de tècniques de dessensibilització als sorolls forts. És un tractament complexa i de resposta gradual a mitjà-llarg termini. S'utilitzarà sempre sota supervisió d’un professional.
 2. Tractament farmacològic: a base de medicació ansiolític o sedant. Utilitzarem un tipus o altre segons el grau de por que pateixi la mascota, es farà sempre sota prescripció  veterinària abans de què aparegui l’estímul que provoca la resposta de por. Amb aquest tractament no resolem el problema però controlem la resposta de por
 3. Tractament amb DAP, la feromona tranquil·litzadora que no produeix alteracions físiques, ni somnolència ni relaxació muscular.  Aquest tractament ajuda a crear un lloc segur per l’animal, podem incloure’l a la “zona segura”

El millor tractament és la prevenció on acostumem al cadell als sorolls forts d'una manera progressiva per evitar que desenvolupi un comportament de por quan sigui gran.

En cas que el teu gos necessiti medicació per tranquil·litzar-es és important visitar al veterinari unes setmanes abans de la data senyalada (sant joan per exemple). Hi ha fàrmacs que necessiten dosificar-se amb temps i reajustar dosis segons els nivell de por, pel que cal inciar el tractament dies abans.

Si t'ha agradat aquesta publicació pot compartir-.la a les teves xarxes.

Les cookies propies i de tercers ens permeten millorar els nostres serveis. En navegar pel nostre web, esteu acceptant l'ús que en fem d'aquestes. OK | Més informació