Deixa'ns un missatge vet24@vet24.es

blog-1

El cadell i el gatet orfe

Sense dubte una de les experiències que m'ha marcat com a persona. Cuidar de un cadell orfe i veure com creix omple el cor de alegria.


Les cures d’un cadell orfe impliquen molt de temps i molta paciència però a la llarga donen molta satisfacció ja que es molt gratificant. 

En un primer moment us esplicarem el desenvolupament del cadell per despres parlar de les seves cures basiques.

DESENVOLUPAMENT DEL CADELL 

Durant els primers 7-10 dies el cadell és completament depenent de la seva mare ja que es desenvolupen els reflexes i la funció neurològica. 
Entre els 10-20 dies comencen a desenvolupar la vista i l’audició i són una mica més independents . 
A partir de la tercera setmana i fins als tres mesos d’edat comença la socialització del cadell amb altres animals. Progressivament millorem les seves funcions orgàniques i es redueixen les hores de son per ser substituïdes per activita social.

La llet materna és l’aliment ideal per a un cadell, ja que a més de ser molt nutritiva conté anticossos que ajuden al seu sistema immune i el protegeixen de certes patologies.
A partir de les 5-8 setmanes de vida desapareix l’acció protectora des anticossos ingerits i per això es important començar amb els protocols de vacunacions i desparasitacions específics al mes i mig d’edat.

CURES DEL CADELL ORFE

L’alimentació es basa en llet artificial especifica de la espècie,cal seguir les indicacions que dóna el fabricant, ja que cada marca varia una mica la concentració.
Se l’ha d’alimentar amb biberó fins als 15 dies com a mínim, cal comprovar que la tetilla sigui apropiada per la mida del cadell i escalfar una miqueta la llet.

Es molt important el posicionament del cadell quan l’alimentem, s'agafa el cadell amb la mà i es manté el cap amunt amb els dits, es posa la tetilla en la boca i s’estira lleugerament enrere per tal d’estimular la succió i mantindre el cap aixecat i el coll estirat endavant.


S’ha d’evitar que flexioni el coll, perquè sinó començarà a sortir llet pel nas. Si això succeeix heu de col·locar-lo bé abans de continuar l’administració de llet.


La sobrealimentació pot causar diarrea.


La freqüència i quantitat de llet que cal administrar varia en funció del pes, l’edat i l’espècie del cadell.
A partir dels 15 dies de vida es pot estimular al cadell a beure d’una abeuradora mullant-li una miqueta la boca i la llengua. 
Progressivament substituirem el biberó per l’abeuradora i deixarem una miqueta de pinso per cadells de la seva edat a disposició. 
S’ha de considerar que l’absència de la mare predisposa el cadell a patir malalties amb més facilitat, per això es molt important vigilar l’estat anímic, les ganes de menjar i jugar i davant els primers signes de malaltia contactar un veterinari. 

També cal estimular la defecació i la micció del cadell, ja que els primers dies de vida no són capaços de fer-ho sols.
Per això la seva mare els llepa la seva area genital, nosaltres hem de simular aquesta situació utilitzant una miqueta de coto, paper o un drapet humit tebi i fent un massatge a la zona inguinal i genital. 
Aquest procediment s’ha de fer fins a que el cadell pugui orinar i defecar per si sol. 
Per concloure es important garantir un entorn en el que el cadell pugui desenvolupar-se i créixer normalment. Que tingui un lloc calent on dormir i aigua disponible a partir dels 14 dies.
Se l’ha de deixar dormir i descansar. 
 

Les cookies propies i de tercers ens permeten millorar els nostres serveis. En navegar pel nostre web, esteu acceptant l'ús que en fem d'aquestes. OK | Més informació